مدت زمان تخمینی مطالعه: 12 minutes
بازاریابی شبکههای اجتماعی ( social media marketing) شکلی از بازاریابی اینترنتی در قالب اپلیکیشن های شبکههای اجتماعی است.
این شبکههای اجتماعی به برند فرصت ارتباط با مخاطبین خود را می دهد تا:
_ برندسازی کند
_ افزایش فروش داشته باشد
_ ترافیک سایت بگیرد
_ جمعی از دنبال کننده ها برای محتوا را جذب کند
تولید محتوای مرتبط که مصرف کننده ها با اطرافیان خود به اشتراک بگذارند، برند را بیشتر در معرض نمایش می گذارد، همچنین به طرفداران، مشتریان بالقوه و حتی کارمندان بالقوه گسترش می یابد.
این روزها بیشتر از نصف جمعیت جهان (3/8میلیارد) از شبکههای اجتماعی استفاده می کنند. و حتی این عدد در سال 2019 تا 9/2% افزوده شده است.
شبکه های اجتماعی بشدت برای برند آگاهی مفید هستند و طبق آمار هوت سوییت، 52% کشف برند ها در قسمت عمومی این شبکه ها اتفاق می افتد .
در سال 2019 میانگین استفاده مردم از این بسترها، 2 ساعت و 24 دقیقه بصورت روزانه اعلام شد؛ که این آمار شبکه های اجتماعی را به راهی فوق العاده نه تنها برای دسترسی به مخاطبین، بلکه تعامل با آنها بصورت طولانی، تبدیل کرد.
مزایای استفاده از SMM
- افزایش برند آگاهی
- افزایش ترافیک سایت
- تولید محتوای سریعتر و راحت تر
- ارتباط مداوم با مخاطبین هدف
- تحلیل صنعت، بازا و رقبا
مزایای بسیار زیاد دیگری میتوان نام برد. مثلا به شما اجازه ی دریافت بازخورد مشتری میدهد. برای مشتری، بستری است که بتواند سوالات خود را بپرسد، نارضایتی خود را به گوش دیگران برساند و در کل شنیده شود. پس به برند فرصت جواب و تطبیق دادن را می دهد.
5 رکن SMM
1) استراتژی اجتماعی
هر کمپین بازاریابی یا فعالیتی نیاز به یک استراتژی از پیش تعیین شده دارد.
سازمان ها باید براساس اهداف مجموعه راه های قابل استفاده برای تولید محتوا را مشخص کنند. بعنوان مثال:
- تعیین هدف: بازاریابی شبکه های اجتماعی باید خیلی تنگاتنگ با اهداف سازمان تطبیق داده شود. بعضی از این اهداف که برای اندازه گیری موفقیت استفاده می شود شامل افزایش برند آگاهی، ترافیک سایت و افزایش سود است.
- انتخاب بستر شبکه اجتماعی مناسب: تعداد زیادی شبکه اجتماعی وجود دارد اما استفاده از همه ی آنها برای یک کسب و کار عاقلانه نیست. (که مخاطبین شما در کدام بستر حضور دارند) باید با مخاطب شناسی بهترین بستر را تعیین کنید.
- ترکیب محتوا: هر بستر اجتماعی یک نوع منحصر بفردی تولید محتوا را می طلبد از جمله ویدیو، تصویر، لینک، سیستم پیام رسانی. پس با مخاطب شناسی ( که کدام روش مورد پسند آنها است) محتوای خود را شناسایی کنید.
2) برنامه ریزی و انتشار
بعد از استراتژی زمان انتشار است. چه مقاله سایت چه ویدیویی از محصول جدید. اما نکته مهم ثبات قدمی شماست برای نگه داشتن مخاطبین باید بصورت مرتب پست بگذارید.
3) شنیدن و مجذوب کردن
کسب و کارهای فعال در فضای مجازی، رشد در تعاملات و مقالات درباره برند و محصول را می توانند مشاهده کنند مثلا کامنت گذاشتن دنبال کننده ها یا پیام از طریق سیستم پیام رسانی. از ابزارهای رایگان مانند گوگل آلرتز میتوانید برای آگاهی از تعاملاتی که با برند شما میشود ( مثل منشن ها ) استفاده کنید. ابزارهای دیگری مانند Brand watch یا Sprinklr هم همین کار را می کنند.
4) تحلیل و گزارش
سوالاتی برای اندازه گیری بازدهی که میتوانید از خود بپرسید شامل «کدام پست بیشترین بازخورد را داشته؟» و «دنبال کننده های برند من بیشتر از کجا می آیند؟». موفقیت برند به این اطلاعات و تحلیل آنها وابسته است تا بر مبنای آنها تصمیمات بهینه تر برای کمپین های آینده بگیرد.
5) تبلیغات
اکثر شبکه های مجازی رایگان هستند بجز در مواردی که ابزارهای خاص دارند. ولی همینکه پیشرفت کنید، بودجه بیشتری هم نیاز دارید. پس اینجاست که تبلیغات بسیار سودمند واقع می شوند. این تبلیغات می توانند بر اساس مخاطب شناسی شما ( رفتار، محل زندگی و … ) مورد هدف قرار گیرند. ساده ترین راه ارتقای بهترین پست هایتان است (Promote).
درکنار همه ی این مطالب SMM معایبی نیز دارد.
معایب SMM

- فرآیند زمان بری است : در این جا پیشنهاد ما این است که از متخصصین در این حوزه برای برون سپاری استفاده نمایید (مثل ما!)
- منابع معتبر نیاز دارد: مهارت تولید محتوای متناسب با موضوعات روز دنیا و بدون کپی رایت برای هرکسی مقدور نیست.
- صبر زیادی برای بازگشت سرمایه نیاز است: پروسه بازاریابی آنلاین سرمایه گذاری طولانی مدت بوده و کسانی که دنبال پاسخ سریع می گردند خیلی زود کنار می کشند.
- اعتبار برند آسیب پذیر میشود: راه برای تبلیغات منفی، کپی برداری و نظرات منفی کاربران باز می شود که می تواند منجر به خستگی شود. پس یک برند باید به نظرات و واکنش های کاربران توجه نشان بدهد.
انواع SMM
اگر کار شما در این زمینه باشد احتمالا شرح وظایفتان به این شکل است:
- تولید محتوا
- تبلیغات
- بازاریابی بلاگری یا اینفلوئنسری
- مدیریت اکانت
- محتوای پولی
- تدوین دنبال شونده ها
- مشارکت در جمع ها ( Forums)
- نقد و انتقادات
حالا تعدادی ابزار برای مدیریت اکانت های فضای مجازی به شما معرفی می کنیم تا بهترین محتوا را برای مخاطبین خود تولید کنید و روند محتوا و تبلیغات خود را با تحلیل بهینه کنید.
معرفی ابزارهای کاربردی برای شبکههای اجتماعی
در ابتدا به بررسی چند ابزار مدیریت محتوا بپردازیم:
- Feedly
ابزار feedly بهترین محتوای پیج شمارا از مقالات صنعتی و غیره جمع آوری می کند.
ربات های هوش مصنوعی آن، بعنوان یک دستیار محقق عمل می کند تا عادت مطالعه ی شمارا یاد بگیرد و مطالب مورد علاقه شمارا تحویل دهد.
این ربات مقاله شما را میخواند و بر اساس آن مطالب مشابه شما را پیشنهاد می کند که شما می توانید گزینه “ less like this “ را زده تا او در آن زمینه بداند چه مطالبی نمایش ندهد ( مثل شخصی سازی اکسپلور اینستا!)

- Buzzsumo
این ابزار شگفت انگیز است! علاوه بر تحقیق کلمات کلیدی، می توانید ترند های روز دنیا و حتی بلاگر های در زمینه ی خود را پیدا کنید.
از آن برای تحلیل رقبا، مخاطب شناسی و محتوای محبوب در فضای آنلاین استفاده کنید.
این برنامه حتی بصورت اکستنشن کروم نیز قابل نصب است تا در حین گشت و گذار شما در وب، از آن برای بهترین مقاله بر اساس کلمه کلیدی که وارد کردید، استفاده کنید.

- Tag board
این ابزار عالی برای بررسی و پیدا کردن هشتگ های مرتبط با صنعت شماست و همچنین برای یافتن جاهایی که منشن شده اید.
کافیست کلمه ی مد نظر را وارد کنید تا محتواهایی از بستر های مختلف را نشان دهد.
شما همچنین میتوانید بصورت مستقیم به این منشن ها جواب دهید.

- Hoot suite
خصوصا در ایران ابزاری بسیار محبوبیست، بدلیل اینکه داشبودری خیلی کاربردی ( با قیمت مناسب) به کاربر ارائه میدهد. با استفاده از این ابزار میتوانید تمام اکانت های فضای مجازی خود را مدیریتی کنید. حتی میتوانید روند پیشرفت، کیفیت محتوا، بهترین ساعت برای انتشار و محبوبیت پست های خود را بصورت نموداری تحلیل کنید.
اما از دلایل مهم محبوبیت آن ایجاد تقویم محتوایی برای شماست که می توانید با ساعت دقیق روی آن تنظیم کنید که چه زمانی پست بعدیتان را می خواهید بگذارید.

حالا به سراغ ابزارهایی برای تولید محتوا میرویم :
- Canva
این ابزار پر از قالب های از پیش آماده برای اهداف مختلف مثل : پست، استوری، رزومه و غیره است که خیلی راحت با چند کلیک می توانید عناصر مختلف گرافیکی را اضافه یا حذف کنید.
حتی با سرچ در گوگل می توانید دوره های آموزشی تولید محتوا با این ابزار دسترسی داشته باشید.

- Biteable
برای تولید محتوای ویدیویی، انیمیشن، موشن گرافی، تبلیغات و حتی کنفرانسهای خود حتما Biteable را امتحان کنید.
علاوه بر قالب های آماده می توانید تقویم محتوایی خود را با آن همگام سازی کرده، تا توصیههایی دربارهی نوع قالب براساس فصل و مناسبتها بدهد!

- Pixlr
آخرین ابزاری که در این بخش به شما پیشنهاد می شود Pixlr است که بسیاری از امکانات فتوشاپ را دارد.
از جمله امکانات عالی این ابزار، قالبهای آمادهی رایگان و امکان ویرایش حرفهای عکسهایتان است.

در نهایت شما با اجازه دادن به گوگل آنالیتیکس می توانید علاوه بر سایت، متن فضای مجازی خودرا نیز تحلیل کنید.
اینستاگرام
اینستاگرام همیشه تصویری بصورت متن و عکس بوده و هست و بالاترین نرخ تعامل با کاربر را دارد.
اما اگر تازه شروع به کار در اینستاگرام کرده اید ، بهتر است ابتدا روی عکس تمرکز کنید.
چند موضوع محتوا که می توان به آن پرداخت:
- جملات انگیزشی و الهام بخش
- سوالاتی که کاربر را به تعامل وا دارد
- عکس از محصولات با کیفیت
البته از هشتگ به عنوان CTA برای هر عکس می توان استفاده کرد ولی از بهینه بودن پروفایل خود اطمینان حاصل کنید.
بهینه سازی پروفایل اینستاگرام:
- اینستاگرام بین اکانت های شخصی و بیزنسی تفاوت قائل است.
- در اکانت بیزنسی، پستها باید بصورت مرتب و مشخص گذاشته شوند تا کاربر بتواند شمارا بشناسد. پس توصیه می شود حتما یک تقویم محتوایی ماهانه تدوین کنید. علاوه بر آن دکمههای بیو اینستاگرام نیز باید کامل پر شده باشند ( آدرس، تلفن و …).
- خصوصا اگر تازه شروع به کار کردهاید در بیو خود از هشتگ استفاده نکنید.
- از کلمات فروش، سود، درآمد و نظیر آنها در شعارهای تبلیغاتی خود استفاده نکنید چرا که حس مشتری-فروشنده به مخاطب می دهد؛ در حالیکه شما باید تداعی کننده یک رابطه دوستانهی برد-برد باشید.
- حتما محتوای غیر فروشگاهی و غیر محصولات در پست های خود تولید کنید و جلوی دوربین بروید تا حس اعتماد را به مشتری القا کنید.
- از استوری غافل نشوید چرا که همین تکنیک اینستاگرام، افراد را از اسنپ چت بیرون کشیده است. از محبوب ترین محتوای استوری نظرسنجی و پشت پرده شرکت و محصول شماست.
- امروزه با ارتقای امکانات اینستاگرام، برندها با گذاشتن لینک در استوری یا استفاده از هشتگ و لوکیشن پنهان، نرخ تعامل خوبی دریافت می کنند.
- در نهایت فراموش نکنید که اولویت با رضایت کاربر است و محتوای شما باید مفید و با طراحی جذاب باشد. به علاوه با افراد مشابه کسب و کار خود نیز تعامل داشته باشید.
درباره الگوریتم های اینستاگرام سوالی دارید با مشاوران ما تماس بگیرید تا بصورت رایگان سوالات خود را بپرسید.
نتیجه و جمع بندی
اول مخاطب شناسی و تعیین هدف کنید و سپس بستر مجازی مناسب را انتخاب کنید. بعد از آن متناسب با مخاطبین، لحن و نوع محتوای خود را تعیین کنید.
از مسابقات، تخفیفات و مناسبتها برای افزایش نرخ تعامل با کاربر بهره بگیرید.
روند خود را با ابزارهایی مثل هوت سوییت تحلیل کنید و نتایج آن را اعمال کنید.
یادتان باشد شبکه های اجتماعی رایگان هستند تا برای دیده شدن خود در آنها پول خرج کنید! پس سرمایه گذاری در ارتقای پست یا بازاریابی اینفلوئنسرها، در کل تبلیغات، را جدی بگیرید.
سخن آخر اینکه هر کسب و کاری زمان زیادی برای ارتباطات حضوری با مشتری و موارد دیگر باید صرف کند پس با برون سپاری فعالیت های بسترهای مجازی به شرکتهای معتبری مثل فاین کد، ارزش وقت و هزینهی خود را حفظ کنید.
همچنین میتوانید مقاله ما دربارهی راهکارهای افزایش فروش را مطالعه بفرمایید.
انواع جلسات سازمانی
هاست اشتراکی چیست؟
مزایای بازاریابی شبکههای اجتماعی (SMM) + ابزارها + ترفندهای اینستاگرام 2022
7 راهکار افزایش فروش؛ دلایل فروش نکردن (آنلاین + آفلاین)